EEVA

Wat is de betekenis van de inkoopmanagersindex in de financiële markt?

Inkoopmanagersindex Erna Erkens Valuta Advies

De Inkoopmanagersindex is een van de economische cijfers die elke dag opnieuw bekend gemaakt worden. Wij krijgen hier regelmatig vragen over. Wat betekent die inkoopmanagersindex
eigenlijk en hoe wordt deze bepaald? Geldt de inkoopmanagersindex voor alle
landen?

Wat is de inkoopmanagersindex?

De inkoopmanagersindex is vrij vertaald vanuit het Engels Purchasing Managers Index, afgekort PMI. Het is een economische indicator die maandelijkse rapporten en enquêtes omvat van productiebedrijven uit de private sector, dus zonder de overheden.

Om de inkoopmanagersindex te bepalen wordt een enquête aan productmanagers voorgelegd. De productmanagers zijn binnen bedrijven verantwoordelijk voor de inkoop van materialen die nodig zijn voor de vervaardiging van het eindproduct.

De uitkomst van deze enquêtes bepaald de inkoopmanagersindex, de PMI. En deze PMI wordt gebruikt om een goede indruk te krijgen van het beeld dat inkoopmanagers hebben van de toekomst van hun branche. De uitkomst van de inkoopmanagersindex kan het sentiment in het marktsegment beïnvloeden. Ook kan het de basis voor handelsbeslissingen zijn. Het geeft ook een indicatie voor de toekomst van de economische groei.

Inkoopmanagersindex

Hoe werkt een inkoopmanagersindex?

Een inkoopmanagersindex komt tot stand door gegevens, van bijvoorbeeld de inkoopmanagers in de industriële sector, te verzamelen. Aan de hand van deze gegevens wordt beoordeeld hoe een bepaalde branche ervoor staat. Ze geven daarnaast inzicht in de mogelijke toekomstige groei (of het gebrek daaraan) in de sector. Het Institute for Supply Management (ISM) is een toonaangevende organisatie die PMI’s levert in de VS. Ook IHS Markit is zo’n organisatie. Die doet dit voor Europa én de VS. Voor haar PMI’s benadert de organisatie inkoopmanagers van meer dan 300 productiebedrijven van uiteenlopende groottes die op verschillende locaties zijn gevestigd.

Hoe wordt de inkoopmanagersindex berekend?

PMI’s, oftewel de inkoopmanagersindexen, worden berekend aan de hand van enquêtes, waarin inkoopmanagers wordt gevraagd of de toestand van het bedrijf en de branche ten opzichte van de voorgaande maand volgens hen is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd.

In de enquêtes wegen de verschillende categorieën even zwaar. De deelnemende inkoopmanagers geven iedere categorie een apart cijfer. De volgende categorieën worden onderscheiden:

·       Het aantal nieuwe orders

·       Productie in de sector

·       Leveringen van leveranciers

·       Bedrijfsinventaris

·       Werkgelegenheidscijfers

De scores die de inkoopmanagers hebben gegeven, worden samengenomen om tot een algemeen cijfer te komen voor de PMI van die maand. Een score van boven de 50 wijst op een groei van de betreffende sector, een score onder de 50 wijst op een afname en een score van precies 50 betekent dat er geen verschil is ten opzichte van de vorige maand. Dus als deze cijfers fors boven de 50 uitkomen of gestegen zijn ten opzichte van de vorige maand leidt dit tot positief sentiment over de
betreffende sector. 

De volgende 3 verschillende verzamel PMI indexen zien we regelmatig terugkomen:

1.     Inkoopmanagers van de maakindustrie (purchasing Managers Manufacturing index).

2.  Inkoopmanagers van de samengestelde index (purchasing managers composite index).

3.    Inkoopmanagers van de dienstensector (purchasing managers services index).

De inkoopmanagers van de maakindustrie wordt vaak als één van de belangrijkste gezien. Dat gaat
over de stand van zaken in de industrie. Dat is een belangrijke basis voor de economie van een land.  Maar er zijn ook landen met een grote dienstensector. Daar is de services index dan ook erg belangrijk voor de economie. Deze sector wordt ook wel eens purchasing managers non-manufacturing index genoemd.  Verder heeft elk land in principe zijn eigen inkoopmanagers index.

Hieronder de cijfers van oktober 2021 van de inkoopmanagers uit Europa. 

Nog meer weten?

Heb je  nog vragen over de inkoopmanagersindex of andere economische cijfers? Neem gerust contact met ons op via 31 (0) 10 465 15 25 of erna.erkens@valuta-advies.nl.

Valutacoach voor het MKB Erna Erkens

Maak kennis met Erna

Erna is geboren in Rotterdam in 1963. Ze heeft 35 jaar binnen het bankwezen gewerkt waarvan 33 jaar in Treasury.

Erna’s drijfveer is mensen/bedrijven helpen met haar kennis en ervaring. Leren van elkaar en door samenwerking allemaal beter worden. Met die reden heeft Erna haar business EEVA opgericht (Erna Erkens Valuta Advies). Erna’s mening is dat bedrijven geen zakendoen met bedrijven, maar mensen doen zaken met mensen.

Haar basis voor zakendoen is altijd de mens. Een primaire behoefte van mensen is dat ze het gevoel willen hebben dat ze ergens thuishoren. To Feel that they belong. Mensen met een set van dezelfde normen en waarden voelen zich thuis bij elkaar. Na een poosje voelen ze zich veilig en dan ontstaat er automatisch vertrouwen. Dat kost tijd.

Erna’s kernwaarden: Integriteit, loyaliteit, professionaliteit/kwaliteit en samenwerking.

Wisselkoersrisisco Erna Erkens Valuta Advies

Ben je helemaal thuis in alle vaktermen als je aan tafel zit met je bank of broker?

Of schiet er soms een woord voorbij waarvan je denkt? Wat was dat ook al weer?

In je werk komen internationale transacties dagelijks voor, kennis van het vakjargon is dan belangrijk. Wil je in gesprekken met je bank of broker goed beslagen ten ijs komen en je zeker voelen en alle gebruikte vaktermen begrijpen? Dan is deze online masterclass ‘Vakjargon in 5 dagen’ wat voor jou!