Wat is de Baltic Dry index eigenlijk?

Dock, Schip, Container, Poort, Boot, Vaartuig, ZeeDe Baltic Dry Index (BDI) is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulkscheepvaart. Het wordt dagelijks gepubliceerd door de Londense Baltic Exchange. De koers wordt samengesteld op basis van de tarieven die betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes. De Baltic Dry Index is voor economen van belang, omdat deze de wereldeconomie vrijwel direct volgt zonder politieke of andere invloed. Waar andere economische indicatoren beïnvloed kunnen worden — werkgelegenheidscijfers zijn vaak schattingen, consumentenvertrouwen meet niet veel meer dan sentiment, vaak zonder link met consumentenuitgaven en het bruto nationaal product wordt regelmatig aangepast — reageert de BDI slechts op het volume van de wereldhandel. Ook het speculatieve element van de beurs ontbreekt, omdat men slechts een schip chartert als men lading te vervoeren heeft.

Hoe komt het dat de benzineprijs niet even hard daalt (of stijgt) als de olieprijs?


1.Hierboven de opbouw van de benzine-, diesel- en LPG prijzen en hun samenstelling. Hieruit blijkt dat de inkoop van de diverse onderdelen maar een beperkt deel uitmaakt van de prijs door de accijns en de BTW. Blijft bij mij toch nog de vraag hangen waardoor prijsstijgingen altijd sneller te zien zijn aan de pomp dan prijsdalingen? Een totaal antwoord heb ik bij mijn zoektocht niet gevonden. Wel wat er nog meer van invloed is behalve de accijns en BTW toevoeging.  Lees meer →

Extra update over de valutamarkten door de Brexit

Het plezier over het Brexit-akkoord lijkt maar kort. Vier minister afgetreden (12.00). En ik kreeg wel heel snel gelijk met de koersontwikkelingen van het GBP. Ik zat in de wachtkamer van de dokter om 10.15 en toen was het al gebeurd. Wat nu? May denkt (nog) helemaal niet aan aftreden. De vraag is of zij het redt. En wat gebeurd er als dit niet zo is? Dan is er weer veel onzekerheid. Maar de vraag is of dit heel slecht is voor het VK. No deal zou kunnen betekenen dat het GBP 10% daalt las ik deze week. Dit is van 1.3000 vanmorgen naar 1.1700. Dat lijkt me sterk overdreven. Dan had het allang zo laag gestaan met alle pessimisten in de markt. Een meerderheid voor May in het parlement lijkt heel onwaarschijnlijk. Wat een toestand. Als het parlement niet akkoord gaat en May wordt afgezet, wat is dan de volgende stap? Verkiezingen? Wie wordt dan de nieuwe May? Boris? Nou zijn familie is niet eens met hem eens. Die willen met hem niet over politiek praten. Boris zorgt alleen voor Boris is mijn gevoel en hij heeft volgens mij geen idee wat goed is voor het VK. Het totale VK. Bij twijfel niet oversteken. Bij deze verdeeldheid geen beslissing nemen. Dus geen Brexit. En over een paar jaar er nog eens over hebben. Misschien wordt dat de uitkomst.

Lees meer →

Hoe kunt u kosten besparen door het gebruik van een vreemde valutarekening?

Stel u heeft een bedrijf dat goederen inkoopt in Aziatische landen. Uw leverancier wil graag worden betaald in dollars. Heeft u alleen een  Euro rekening bij uw bank en betaalt u de factuur in dollars. Dan is uw bank verantwoordelijk voor de aankoop van deze dollars.

Dit is geregeld via een centraal betalingsverkeersysteem. De bank is in die situatie niet erg lief voor zijn klanten. Bij iedere transactie wordt er ongeveer 1 cent marge gerekend. Daar kunt u dus het eerste geld besparen! Stel dat u dit zelf doet.

Op een transactie van 100.000 scheelt u dat een marge van 500 tot 600 euro. Bij grotere transacties zoals 1 miljoen euro, dan scheelt dit al snel 5000 tot 6000 euro. Deze kosten kunt u besparen door zelf een dollar rekening te openen en de aankoop van dollars in eigen hand te houden. Uiteraard zult u wel intern goed moeten afstemmen wie de aankoop van de dollars regelt.

Bij voorkeur is dit iemand die de koersen goed kent en in de gaten houdt. Op die manier kunnen de dollars op het meest gunstige moment worden aangekocht. Een handige hulp daarbij is EEVA’s Valutanieuws. Hierin geef ik dagelijks inzicht in de financiële markten en actuele veranderingen van koersen etc. Wilt u EEVA’s Valutanieuws 14 dagen gratis ontvangen? Vul dan hiernaast uw naam en e-mailadres in en u ontvangt de eerste morgenochtend al in uw mailbox!