EEVA legt uit

EEVA’s kijk op 2021

Erna Erkens Valuta Advies - Valutacoach - Jaaroverzicht 2021

Om het jaar 2021 echt af te kunnen sluiten, mag EEVA’s kijk op 2021 natuurlijk niet ontbreken. Schreef ik vorig jaar nog dat 2020 een bijzonder jaar was. Nou dat was het afgelopen jaar niet echt anders. In deze blog neem ik u in vogelvlucht mee door het jaar 2021.

Laat alles nog eens rustig de revue passeren. Ik ben benieuwd wat voor u het meest bijzonder was in het afgelopen jaar. Hopelijk leest u het met veel plezier en verschijnt er ondanks het bijzondere jaar toch af en toe een glimlach op uw gezicht.  

Note: Bij iedere maand in dit overzicht staan koersen vermeld. Dit waren de koersen van de eerste werkdag van de maand.

Januari 2021

Koers januari

De lockdowns zijn niet van de lucht. Zo’n beetje de hele wereld zit weer met zware coronamaatregelen.

Op 6 januari is de bestorming van het Capitool in de VS net voor

de inauguratie van Joe Biden. Donald Trump heeft zijn aanhang opgehitst om het Capitool te bestormen. Het leek wel oorlog. Belachelijke toestand. Wie doet dit nu?

lockdown

Een delegatie vertrekt naar Wuhan om te onderzoeken hoe de besmettingen nu gegaan zijn. Later dit jaar wordt er een uitzending van Zembla aan gewijd om te laten zien hoe die delegatie is tegengewerkt voor de Chinese autoriteiten.

Op 20 januari wordt Joe Biden geïnaugureerd als de nieuwe President van de VS. Veel Succes Joe, het zal niet makkelijk worden.

In Rusland deze maand heel veel demonstraties voor de vrijlating van Navalny. Die is er mooi weer in geshanghaaid in Rusland.

Bij het instellen van de avondklok breken in meer dan 10 gemeenten in Nederland rellen uit.

Hans de Boer, boegbeeld van VNO NCW overlijdt net na het overdragen van het VNO/NCW stokje aan Ingrid Thijssen.

Februari 2021

Koers februari 2021

Militaire Junta hebben de macht over genomen in Myanmar. Nou daar is het echt beter van geworden in 2021.

Trump wordt vrijgesproken van de tweede afzettingsprocedure. Dit lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

Stranden in Israël worden voor onbepaalde tijd afgesloten. Er ligt teer op. Waarschijnlijk door een lekkende tanker.

Het Janssen vaccin wordt in de VS door de FDA goedgekeurd, na Pfizer/BioNtech en Moderna.

Het was een beetje een saaie maand.  

Ton Thie een oude keeper van FC Den Haag overlijdt op 76 jarige leeftijd.

Maart 2021

Koers maart 2021

We gaan aan de gang met testen voor toegang bij concerten met publiek. Maar we doen er dan als de testen voorbij zijn niks mee. België gebruikt onze fieldlabs wel.

Storm Evert raast door Nederland en België.

Er is onrust over het Astra Zeneca vaccin. Bij jongere mensen is er incidenteel sprake van bloedstolsels. Sommige landen stoppen helemaal met Astra Zeneca. Ik heb Pfizer gekregen.  

Bij de verkiezingen wordt de VVD de vierde keer op rij de grootste partij. Dat is knap gefeliciteerd Mark. D66 wint knap. Maar wat er dan allemaal gebeurt tijdens de eerste tijd van de formatie. Relletjes, dommigheid en geklungel. Daar lusten de honden geen brood van. Wat een drama.

De Europese Unie legt voor het eerst sinds 30 jaar sancties op aan China.

Het containerschip Ever Given blokkeert bijna 1 week het druk bevaren Suezkanaal. Dat ontwricht de hele wereldhandel. Voor Smit Salvage en Boskalis, die de Ever Given hebben losgetrokken voelt het als Olympisch goud!

Er zijn flink wat demonstraties. De weerstand tegen coronamaatregelen groeit wereldwijd. Black lives Matter laat ook weer van zich horen.

AEX vestigt een nieuw historisch record van 703.44. Nou dat ligt alweer ver achter ons.

Jeroen van Merwijk overlijdt. Bibian Mentel komt helaas ook te overlijden. Wat een voorbeeld is zij als het gaat over omgaan met tegenslag en de moed erin houden.

April 2021

Koers april 2021

1 april (het was geen mop, helaas) was de avond/nacht van Rutte. De oppositie heeft niet de ballen om Mark Rutte weg te sturen. Grote woorden, nadat Mark de ene leugen aan de andere plakt (ja dat zijn mijn woorden), kan de politiek daar blijkbaar toch mee leven. Hij is inmiddels onze nieuwe premier geworden in een regering met dezelfde partijen als voor de verkiezingen op 17 maart. Waarom moest dat nou zo lang duren.

Joe Biden kondigt aan dat alle troepen van de VS op 11 september weg zullen zijn uit Afghanistan. Een aankondiging met verstrekkende gevolgen waar we nu nog de naweeën van hebben. Zou hij met de kennis van nu weer hetzelfde doen?

Denemarken stopt met Astra Zeneca en Janssen vaccin. Het lijkt erop dat het Janssen vaccin op korte termijn niet zo goed werkt, maar op lange termijn weer beter functioneert dan bijvoorbeeld Pfizer en Moderna.

In Europa wordt de klimaatwet voorlopig aangenomen. De wet van onze Franske Timmermans.

De terrassen gaan weer open tot 18 uur. We mogen weer winkelen. En we mogen met 2 mensen bij elkaar op visite komen. Zo. En door. 

Veel gedoe in het CDA. Wel met Rutte niet met Rutte. Gedoe met Pieter Omtzigt. Pieter mag zeker niet gesensibiliseerd worden. We weten inmiddels wat daarvan terecht gekomen is.

Een dakloze die een kampvuurtje maakte, veroorzaakt een enorme brand op de Tafelberg in Zuid Afrika. Wat een ramp daar voor mens en dier. 

Prins Philip de man van Queen Elizabeth overlijdt op 9 april. Hij is net geen 100 jaar geworden. 

Sportcommentator Heinze Bakker overlijdt op 79 jarige leeftijd. PSV icoon Willy van der Kuijlen is met 74 jaar ook niet oud geworden. Hans van Baalen overlijdt op 49 jarige leeftijd.

Mei 2021

Koers mei 2021

Het wordt gelukkig weer iets warmer. Dat is goed om het coronavirus in welke variant dan ook weer iets op afstand te krijgen.

Boris Johnson stuurt 2 marineschepen naar Jersey om Franse vissers te beletten van het vissen in de wateren daar. Dat mag niet meer na de Brexit.

De spanningen tussen Israël en Palestina lopen op en de VN komt bij elkaar.

Tijdens een marathon in China (Gansu) overlijden 21 deelnemers door slecht weer.

Bevers zorgen voor een internet storing in Canada.

Loekasjenko van Wit Rusland dwingt een vliegtuig van Ryanair om te landen in Minsk. Daar worden oppositielid Protasjevitsj en zijn vriendin gearresteerd. Internationaal wordt er moord en brand geschreeuwd, maar er gebeurt niks.

Costa Rica wordt lid van de OESO. Als je dat gaat noemen is het eigenlijk ook een saaie maand.

Ajax wordt de landskampioen. Frank de Boer maakt de selectie voor het Nederlands elftal op een belachelijke manier bekend. Het begin van het drama Frank de Boer en het EK.

De oudste inwoner van Nederland Cornelia Boonstra-van der Bijl overlijdt op 110 jarige leeftijd. Thuis zouden wij zeggen: “Ze is niet in de wieg gestorven”.

Juni 2021

Koers juni 2021

In deze maand wordt duidelijk dat Sywert van Lienden en zijn 2 maten € 19 mln verdiend hebben aan de mondkapjes deal. Een deal waar ze zelf altijd van gezegd hebben dat ze het voor niets gedaan hadden. Om ons land te redden. Dat bleek iets anders te liggen. Een excuus krijgt hij niet uit zijn mond.

Netanyahu is niet langer de president van Israël. Israël voert in een week 2 x luchtaanvallen uit op de Gazastrook. De vlam is daar weer enorm in de pan gekomen.

In Canada is een hittegolf met temperaturen van boven de 49 graden. Er ontstaan veel bosbranden en dat brengt heel veel schade aan de natuur.

De grondstofprijzen beginnen de pot uit te stijgen.

In het VK worden aangekondigde versoepelingen een maand uitgesteld. Aanleiding is de oprukkende Delta variant uit India. Wereldwijd wordt de 4 miljoenste coronadode geregistreerd.

Biden ontmoet Poetin in Genève. Ze worden nog niet echt vrienden. De moordenaar George Floyd krijgt 22.5 jaar gevangenisstraf in Minneapolis.

In China loopt een kudde olifanten door de straten. 

Eind juni weer iets meer versoepelingen in Nederland.

Het EK is in volle gang, maar duurt voor onze jongens en Frank niet zo lang.Nederland kan al heel snel naar huis tijdens het EK. De eerste wedstrijd na de groepsfase tegen Tsjechië wordt direct verloren. Het betekent ook gelijk het einde van Frank de Boer als bondscoach. Pfft. Wat een drama was dat. Louis van Gaal is zijn opvolger. Dat gaat een stuk beter tot nu toe.

De schrijver A.L. Snijders overlijdt. Ook de schrijfster van de zeven zussen, Lucinda Riley, overlijdt. Dat vinden heel veel mensen heel erg jammer. Ik heb er nog geen boek van gelezen.

Juli 2021

Koers juli 2021

Kaag-gate doet zijn intrede. Een hoop gedoe over de documentaire over Sigrid Kaag die net voor de verkiezingen is uitgezonden. Is dat propaganda van de VPRO? En wat is eruit geknipt? Ze zat ook zonder gordel achterin de auto.

Steeds meer banken gaan steeds sneller negatieve spaarrente berekenen. Blijft toch raar om op te schrijven.

Wereldwijd worden 1500 bedrijven getroffen door een cyber aanval. Dit is gedaan door de Revil-groep. Een hack organisatie die in verband wordt gebracht met Rusland. Verbaast me niks.

Femke Halsema biedt namens de stad Amsterdam en dus het hele stadsbestuur excuses aan voor het slavernij verleden.

De maand van de moord op Peter R. De Vries zonder meer een van de gebeurtenissen die het meest indruk heeft gemaakt in 2021. We hebben het er nog, en zeker aan het einde van het jaar, weer over.

De Indiase Delta (corona) variant wordt dominant in de wereld.

Richard Branson doet als eerste een commerciële ruimtevlucht. Hij gaat met Virgin Galactic 80 km de ruimte in. Het wordt een wedstrijdje ver plassen met Jeff Bezos. Hij doet hetzelfde maar dan 4 dagen later en natuurlijk gaat hij hoger, 100 km de ruimte in. Bij Jeff Bezos zat de Nederlandse tiener Oliver Daemen in de New Shepard.

Italië wint het EK van Groot Brittannië met strafschoppen.

In Limburg, Duitsland en België zijn alles vernielende overstromingen die ook veel levens eisen. Gelukkig eisen de overstromingen in Nederland geen levens, maar de schade is ook hier enorm. 

In Siberië, in de regio Jakoetië zijn door de hitte enorme natuurbranden. Er is meer dan 1.5 miljoen hectare land verwoest. Een gebied groter dan het eiland Cyprus. Een ramp voor de flora en fauna daar. Vooral bosrijk gebeid is nu verwoest.

In Japan steeds meer besmettingen met corona en dus wordt de noodtoestand verlengd en worden de Olympische Spelen zonder publiek gespeeld.

Augustus 2021

Koers augustus 2021

In Frankrijk wordt een wet goedgekeurd om een coronapas verplicht te stellen. Hugo de Jonge roept dan nog dat wij daar iet aan zullen beginnen. Maar dat was niet helemaal waar.

Door de hitte in Zuid Europa zijn daar ook heel veel bosbranden. Met name Griekenland en Turkije worden getroffen, maar ook Spanje en Portugal ontspringen de bosbranden dans niet.

Afghanistan wordt volledig ingenomen door de Taliban. En de wereld lijkt verrast. Ik kan dat niet geloven.

Sigrid Kaag zegt dat ze met Mark Rutte een aanzet tot een opzet van een mogelijk regeerakkoord gemaakt heeft. Nou dat kon zo in de prullenbak. Of was het de basis voor het huidige coalitie akkoord?

Rutte zegt dat het terughalen van de tolken, en andere mensen die voor ons leger gewerkt hebben, zeer gecompliceerd is. Ja als je eerst weken als een konijn in de koplampen blijft kijken, ja dan ben je te laat. Dan wordt het gecompliceerd. Had opgelet hoe Frankrijk en Duitsland er al maanden eerder aan begonnen waren. Wie het gedrag van de Taliban niet had verwacht heeft weinig mensenkennis.

Op Sicilië wordt 48.8 graden gemeten. Een nieuw record. Het record van 1977 is gesneuveld.

Op 24 augustus gaan de Olympische Zomerspelen van start.

Cora van Nieuwenhuizen heeft een functie elders. Zo direct de lobby in!

De gitarist van de Rolling Stone Charlie Watts overlijdt. De enige gentlemen, qua kleding dan, van de Rolling Stones. Jazz geschoold en altijd jazz erbij blijven drummen.

September 2021

Koers september 2021

ABBA brengt een nieuw album uit. Voyage. De eerste 2 nummers worden bekend gemaakt. De rest volgt in november van 2021. Ze gaan concerten geven als hologram. Huh?

Tamara van Ark verlaat het demissionaire kabinet. De negende in de rij die het kabinet Rutte III verlaat. En het blijkt nog niet de laatste!

Monsieur Cannibale mag niet meer in de Efteling. Deze wordt omgebouwd naar Sirocco met in de hoofdrol Sinbad de Zeeman. Dat mag nog wel. 

Joe Biden kondigt een coronavaccinatieplicht af voor de federale overheid in de VS.

De eerste coronatoegangsbewijzen bij de overheid doen hun intrede. Italië begint ermee.

De Cumbre Vieja, een vulkaan, komt op La Palma tot uitbarsting. Deze uitbarsting zou ruim 3 maanden duren. Pas net is de uitbarsting ten einde.

We moeten nog duizenden Afghanen naar Nederland halen. Er is gedoe over de subsidie van Kroondomein Het Loo en wel of niet jagen van onze Koning.

De verkiezingen in Duitsland worden niet goed voor de partij van Angela Merkel. Die komt niet meer in de regering.

De Duitse curryworst komt in de problemen. Ze worden geweerd in bedrijfskantines. Bij Jumbo doet de kletskassa zijn intrede. Voor o.a. een praatje voor eenzame mensen.

Koning Willem Alexander onthult het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het monument bestaat uit 102.185 bakstenen met op elk daarvan de naam van een slachtoffer van de Holocaust.

Het AUKUS verdrag wordt getekend tussen de VS, VK en Australië. De VS en Australië slaan de handen ineen voor het ontwikkelen van kernonderzeeërs. Tot groot verdriet van Frankrijk. Die hadden een order van de VS in handen voor deze onderzeeërs. Maar daar ging een dikke streep door.

Eindelijk gaat de 25ste James Bond film in Nederland de bioscopen in. De film duurt 163 minuten en is de langste die gemaakt is en ook de laatste met Daniel Craig. Ze moeten op zoek naar een nieuwe James Bond.

Jean Paul Belmondo is op 88 jarige leeftijd overleden.  

Oktober 2021

Koers oktober 2021

Het eerste genderneutrale Gouden Kalf wordt uitgereikt.

De gemiddelde adviesprijs voor benzine overschrijdt voor het eerst in Nederland de € 2,- per liter. Ik heb nog nooit boven de € 2.- getankt.

Er is nog steeds geen nieuw kabinet. Daar wordt enorm mee geklungeld.

Wopke Hoekstra wordt ook gemeld in de Pandora Papers. Dit zijn gelekte documenten waaruit blijkt dat onder meer wereldleiders en politici gebruik maken van financiële constructies via belastingparadijzen, met mogelijk belastingontduiking als gevolg. Wopke wist er niets vanaf! Zucht…

In Rusland komen 26 mensen om het leven door een illegaal gestookte alcoholische drank.

In Oostenrijk moet bondkanselier Sebastian Kurz aftreden naar aanleiding van een corruptieschandaal.

In de hele wereld worden klimaatdemonstraties gehouden. In Brussel lopen tussen de 25.000 en 70.000 mensen mee.

Sywert van Lienden ( & Friends, zouden ze nog vrienden zijn eigenlijk?) krijgt een rechtzaak aan de broek voor het verdienen van € 19 mln terwijl hij zei dat het allemaal om niet was. De niet bruikbare mondkapjes deal.

De Bitcoin stijgt naar een nieuw historisch record, maar heeft dit vast kunnen houden weten we inmiddels. 

Een deel van de tribune van het Goffert stadion in Nijmegen stort in. Er vallen gelukkig geen slachtoffers. Dat mag een wonder heten.

Welkom Energie gaat failliet aan de hogere energieprijzen. De eerste energiemaatschappij, maar niet de laatste weten we inmiddels.

Ronald Koeman wordt ontslagen bij Barcelona. Zijn droom ligt in duigen, maar de afkoopsom vergoedt een beetje van de pijn.

Alec Baldwin schiet per abuis een cameravrouw dood op de set van een film. Hij ontkent tot op de dag van vandaag dat hij de trekker heeft overgehaald. Huh?

Bernard Haitink is op 92 jarige leeftijd overleden.

November 2021

Koers november 2021

De klimaatconferentie COP26 begint in Glasgow.

Tijdens een concert van een rapper, Travis Scott, komen minstens 8 mensen om het leven door verdringing.

De hele wereld is al aan het boosteren, maar wij vinden dat hier nog niet nodig. Bedankt! Een maand later zijn we ineens te laat begonnen. De besmettingen rijzen bij ons de pan uit. Rare tegenstelling toch?

We krijgen weer een lockdown light. Dan nog wel. Een protest tegen het 2G beleid loopt in Rotterdam uit op rellen. Het lijkt wel oorlog op de Coolsingel als je omstanders moet geloven. Dat begreep ik toen ik de beelden zag. Wat een tuig!

In Polen gaan in meerdere steden tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen een nieuwe anti-abortus wet. We gaan terug in de tijd. Vooruit mensen achteruit!

De besmettingen lopen in ons land op tot een niveau wat we nog nooit hebben gezien tijdens de pandemie. Er breekt een soort van paniek uit over een nieuwe coronavariant, Omicron. Deze wordt voor het eerst geconstateerd in Zuid Afrika. Deze variant is nog besmettelijker dan de Delta variant, maar je lijkt er wel minder ziek van te worden. 

De boosterprik is hier ook een goede remedie tegen.

Barbados in het Caribisch gebied wordt een Republiek. Dus Queen Elizabeth is niet langer het staatshoofd.

December 2021

Koers december 2021

Duitsland stelt vaccineren verplicht per 1 februari 2022. Het parlement moet het nog wel goedkeuren.

Olaf Scholz wordt de nieuwe Bondskanselier van Duitsland.

Ik ben voor het eerst geïnterviewd voor een Podcast. Helden en Hordes door Eddy Boom. De moeite waard om te luisteren. Hij staat op youtube.

Podcast Erna Erkens

Vreselijke tornado’s razen over de VS. Kentucky, Illinois, Tennessee, Missouri Arkansas en Mississippi. Er vallen honderden slachtoffers.

De Omicron coronavariant wordt dominant in Nederland (en de rest van de wereld).

Een vreselijk ongeluk met een springkussen kosten in Tasmanië (Australië) 5 kinderen het leven en nog enkele kinderen raken levensgevaarlijk gewond. Door de wind vliegt het springkussen de lucht in en vallen kinderen ruim 10 meter naar beneden.

Een bijzondere aanvaring tussen vervangend Tweede Kamer voorzitter Ockje Telligen en Sylvana Simons. Ik vond Ockje Telligen vrij onbeleefd en een heel slecht voorbeeld. Ze werd dan wel verdedigd door Vera Bergkamp, maar ik denk dat ze achter de schermen enorm op haar …… heeft gekregen.

Max Verstappen wordt wereldkampioen Formule 1 in een zinderende laatste race die beslist wordt in de laatste ronde. Lewis en zeker Mercedes is geen goede verliezer.

SBS zendt op Eerste Kerstdag haardvuur uit. 280.000 mensen zetten het aan. Wim Hof gaat internationaal met bekende Amerikanen en Britten het ijs in!

S10 wordt onze vertegenwoordiging op het Songfestival volgend jaar. Dat wordt wel een Nederlands nummer. Best een bijzondere, maar goede keuze.

Sywert & Friends worden aangeklaagd door Randstad die gratis mensen ter beschikking hebben gesteld.

We zitten weer in lockdown. Alles weer dicht. Theaters, scholen horeca. Daar gaan we weer.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie eist levenslang tegen de vier verdachten van de ramp met de MH17.

Erdogan verlaagt de rente met een inflatie van meer dan 20%. Dat zorgt voor een enorme daling van de Turkse Lira. Gek genoeg met een soort koppeling van de Turkse Lira aan de dollar komt de daling tot stilstand. Erdogan belooft dat de waarde van spaartegoeden worden gegarandeerd met de waarde van de dollar. Eerst zien dan geloven.

Sebastian Kurz en zijn opvolger Alexander Schallenberg stappen uit de politiek in Oostenrijk. Ze worden beien verdacht van corruptie.

Op het WK Darts moeten Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en Van der Voort met coronabesmetting het toernooi verlaten.

Het geweten van de wereld Desmond Tutu is op 90 jarige leeftijd overleden op 2e Kerstdag.

PvdA corryfee Ed van Thijn is op 87 jarige leeftijd overleden.

De overwinnaar van de tocht der tochten, de Elfstedentocht van 1963, mijn geboortejaar is op 90 jarige leeftijden overleden.

John Miles overlijdt na een kort ziekbed op 72 jarige leeftijd.

De sluitingskoersen van het jaar.

De koersen 31 december van 16.00 uur.

Sluitingskoersen december 2021