EEVA legt uit

Valuta omrekenen

Posted
Valuta omrekenen

Als u een Internationaal handelend bedrijf bent dan kan het zijn dat u te maken heeft met het omrekenen van valuta. Als u producten of diensten importeert uit of exporteert naar een land buiten de Eurozone ontvangt u vaak een factuur in de valuta van dit land en krijgt u te maken met de wisselkoers / valutakoers.

Wat is een valuta?

Ieder land heeft een officieel geldig betaalmiddel, de eigen valuta. Zo kennen wij de Euro (EUR). In Amerika wordt de Amerikaanse Dollar gebruikt (USD), in Engeland de Britse Pond (GBP), in Japan de Japanse Yen (JPY) en ga zo maar door. Elke officiële valuta van een land heeft een eigen ISO code en wordt opgenomen in de ISO 4217 lijst. Zie hier de lijst van alle valuta per land.

Eigen en vreemde valuta

De valuta van het eigen land noemen we de ‘eigen valuta’. De valuta uit het buitenland wordt de ‘vreemde valuta’ genoemd. Doordat er verschillende valuta in de wereld bestaan maken we bij internationale handel gebruik van wisselkoersen / valutakoersen. Door gebruik te maken van de wisselkoers / valutakoers kunt u vreemde valuta omrekenen naar de eigen valuta en andersom.

1 Erna Erkens Valuta Advies Valuta omrekenen

Een valuta omrekenen naar een andere valuta

Als uw organisatie betalingen ontvangt uit een land met een andere valuta of zelf betalingen uitvoert naar een land buiten de Eurozone krijgt u te maken met het omrekenen van valuta.
Om de waarde van de andere valuta uit te drukken in Euro’s maakt u hiervoor gebruik van de wisselkoers die hoort bij de valuta. Denk hierbij aan de wisselkoers EUR/USD of EUR/GBP.

Valuta omrekenen met de juiste wisselkoers.

Om een bedrag in vreemde valuta te kunnen omrekenen zijn er 2 dingen belangrijk
1. De hoofdsom (in de eigen of in de vreemde valuta)
2. De wisselkoers of valutakoers.

Het is belangrijk dat u weet welke wisselkoers u moet gebruiken, in welke valuta is de hoofdsom. Is dit de eigen valuta of de vreemde valuta? En moet u dan delen of vermenigvuldigen?

De wisselkoers of valutakoers bestaat uit de basis valuta en de handelsvaluta.

In het geval van de EUR/USD is de Euro de basis valuta en de USD de handels valuta. We drukken dat de handelsvaluta uit in 1 van de basis valuta. Dus: 1 Euro is 1.1000 USD. Dan zeggen we de EUR/USD koers is 1.1000. 1 euro is meer dan 1 dollar want de koers is 1.1000. Dus 1 Euro is meer dollars dan 1 namelijk 1.1000.
Dit betekent dan als ik een bedrag heb in Euro’s dat ik wil omrekenen naar USD bijvoorbeeld EUR 100.000 dan moet te tegenwaarde in USD meer zijn dan 100.000 wat de koers is 1.1000 en het Euro bedrag is EUR 100.000. Ik moet om meer te krijgen vermenigvuldigen. Dus als de EUR/USD 1.1000 is en ik heb een bedrag van EUR 100.000 dan is de tegenwaarde in USD: EUR 100.000 * 1.1000 = USD 110.000

Stel nu dat ik een factuur heb van USD 100.000 en de EUR/USD koers is 1.1000. Dan weet ik 1 ding zeker. Het bedrag in Euro’s is minder dan 100.000. Want 1 Euro = USD 1.1000. Om een lager bedrag dan 100.000 te krijgen moet ik in dit geval dus delen. Dus USD 100.000 : 1.1000 = EUR 90.909.09.

Waar vindt u de juiste wisselkoersen / valutakoersen?

Daar zijn een aantal goede websites voor:
Investing.com
Fxstreet
XE.com
Oanda.com
Fx empire

Ik gebruik altijd de bovenste 2.

Heeft u expertise nodig bij het omrekenen van valuta’s? Neem dan gerust contact met mij op, dan bekijken we samen de beste opties voor uw onderneming.

De 5 meest handige apps om valuta om te rekenen

Er zijn veel apps beschikbaar om valuta gemakkelijk op uw telefoon om te rekenen. We hebben de beste 5 voor u op een rijtje gezet. 

XE Currency

Dit is een van de populairste apps om valuta om te rekenen. Het is een Engelstalige app en nog gratis ook. Tot 10 verschillende valuta kunt u met elkaar vergelijken. Handig is dat deze app ook offline te gebruiken is, als u even zonder WiFi of Mobiele Data zit. Wel dient u hiervoor vooraf de muntsoort te kiezen als u verbinding met het internet heeft. De app ververst zichzelf automatisch dus u heeft altijd de meest actuele wisselkoersen. 

Download hem hier in de Google Playstore en hier in de Apple Appstore.

Makkelijk Valuta omrekenen

Deze Nederlandstalige app is alleen verkrijgbaar in de Google Playstore. De app heeft meer dan 180 verschillende valuta’s, live wisselkoersen, grafieken en nog zoveel meer. U kunt uw belangrijkste valuta vast leggen in een valutalijst. De app is ook offline te gebruiken. Naast valutakoersen staan er ook de waardes van 4 verschillende edelmetalen en de Bitcoin in. 

Download hem hier in de  Google Playstore.

Currency Converter

De Currency Converter is heel envoudig en simpe l in gebruik. Er staan 190 valuta in n 4 edelmetalen. U kunt in deze app zelfs nog terugrekenen naar Guldens. De app is geschikt voor het snel omrekenen van de valuta van uw keuze. 

Download hem hier in de Google Playstore en hier in de Apple Appstore.

Wisselkoersen Valuta

In deze app staan meer dan 180 valuta’s, edelmetalen en Bitcoins. U kunt met deze app meerdere valuta’s tegelijk converteren. De wisselkoersen worden iedere minuut bijgewerkt. Ook deze app is offline beschikbaar. Zoeken kan op land, naam, symbool of code. Ook zit er een handige rondleiding in de app zodat u snel ziet hoe het in zijn werk gaat. De app bevat daarnaast nog leuke features zoals afbeeldingen van de verschillende bankbiljetten van het land.

Download hem hier in de Google Playstore.

Unit converter

Met de Unit Converter kunt u nog veel meer dan alleen valuta omrekenen. Met deze app kunt u echt alles omrekenen; valuta, gewicht, lengte, afstand, etc. 

Download hem hier in de Google Playstore en hier in de Apple Appstore.


Welke app gebruikt u voor het omrekenen van valuta?

Valutacoach voor het MKB Erna Erkens

Meet Erna

Erna is geboren in Rotterdam in 1963. Ze heeft 35 jaar binnen het bankwezen gewerkt waarvan 33 jaar in Treasury.

Erna’s drijfveer is mensen/bedrijven helpen met haar kennis en ervaring. Leren van elkaar en door samenwerking allemaal beter worden. Met die reden heeft Erna haar business EEVA opgericht (Erna Erkens Valuta Advies). Erna’s mening is dat bedrijven geen zakendoen met bedrijven, maar mensen doen zaken met mensen.

Haar basis voor zakendoen is altijd de mens. Een primaire behoefte van mensen is dat ze het gevoel willen hebben dat ze ergens thuishoren. To Feel that they belong. Mensen met een set van dezelfde normen en waarden voelen zich thuis bij elkaar. Na een poosje voelen ze zich veilig en dan ontstaat er automatisch vertrouwen. Dat kost tijd.

Erna’s kernwaarden: Integriteit, loyaliteit, professionaliteit/kwaliteit en samenwerking.

Bent u helemaal thuis in alle vaktermen als u aan tafel zit met uw bank?

Of schiet er soms een woord voorbij waarvan u denkt? Wat was dat ook al weer?

In uw werk komen internationale transacties dagelijks voor, kennis van het vakjargon is dan belangrijk. Wilt u in gesprekken met uw bank of broker goed beslagen ten ijs komen en uzelf zeker voelen en alle gebruikte vaktermen begrijpen? Dan is deze online masterclass ‘Vakjargon in 5 dagen’ speciaal voor u!

Wisselkoersrisisco Erna Erkens Valuta Advies