Wisselkoersrisico; een uitdaging voor internationaal handelende bedrijven

Wisselkoersrisisco Erna Erkens Valuta Advies

Handelt u internationaal buiten de Eurozone, dan kunt u als bedrijf te maken krijgen met een valutakoersrisico, ook wel wisselkoersrisico genoemd. Wanneer u goederen of diensten uit een land buiten de Eurozone importeert of exporteert, kan de wisselkoers hoger of lager zijn op het moment dat u de factuur moet betalen of uw geld ontvangt. Dit kan een gunstig effect hebben op uw marge, wanneer u geluk heeft. Het kan ook een negatief effect hebben op uw marge.

Een koersbeweging kan uw winstmarge dus maken of breken. Er zijn heel veel factoren, die het koersverloop van een valutakoers kunnen beïnvloeden. In dit artikel kunnen we niet alle invloeden benoemen. Zeker ook omdat veranderende marktomstandigheden, ook weer nieuwe invloeden naar voren brengen. In dit artikel behandelen we de belangrijkste factoren.

Voorbeeld wisselkoersrisico

Hoe ontstaat een wisselkoersrisico of een valutarisico? Deze termen worden door elkaar gebruikt.  

Een voorbeeld:

Uw onderneming levert producten aan een onderneming in de Verenigde Staten voor USD 100.000.

Op het moment dat u de producten in de Verenigde Staten levert is de EUR/USD koers 1.2000. Uw 100.000 dollar is dan 80.333,33 Euro waard. De Amerikaanse aankopende partij hanteert een betalingstermijn van 60 dagen en voldoet de factuur dus 60 dagen na levering.

Op dat moment is de EUR/USD koers 1.2500 en is uw 100.000 dollar nog maar 80.000 Euro waard. U verliest in dit geval dus een bedrag van 3.333,33 Euro. Als dit op nog grotere schaal en met grotere bedragen gebeurt, kan dit pijnlijke verliezen opleveren. Zo erg zelfs, dat het kan leiden tot een faillissement. Dit is echt niet nodig en kan worden voorkomen. 

Wisselkoersrisisco Erna Erkens Valuta Advies

Wanneer ontstaat een wisselkoersrisico?

Er zijn verschillende manieren en momenten, waarop een wisselkoersrisico kan ontstaan.

Pre-transactierisico

Stel u brengt een offerte uit aan een bedrijf in China. Of u ontvangt van een bedrijf uit een land buiten de Eurozone een offerte. Op dat moment ontstaat er direct een wisselkoersrisico. De wisselkoers kan namelijk op het moment dat de offerte wordt uitgebracht hoger of lager zijn dat het moment, waarop de offerte wordt geaccepteerd. Daardoor kan de offerte opeens gunstiger of juist minder gunstig uitpakken. Dit risico noemen we het Pre-transactierisico.

Transactierisico

Stel de offerte wordt geaccepteerd en omgezet naar een definitief contract. Op dat moment ontstaat er een vast wisselkoersrisico. Bij het contract hoort namelijk een betalingsverplichting of betalingsontvangst in een andere valuta dan de Euro. Als een contract wordt afgesloten, wordt de betaling meestal niet direct gedaan. In de tijd tussen het tekenen van het contract en de betaling zal de wisselkoers zeker veranderen. Dit risico noemen we het Transactierisico.

Economisch risico

Door het wijzigen van een wisselkoers, kan uw concurrentiepositie en de winstgevendheid van uw bedrijf veranderen. 

Stel u bent producent van paraplu´s. U produceert deze in de Eurozone. Een ander bedrijf gaat dezelfde paraplu’s verkopen en laat deze papaplu’s in de VS maken. Als de dollar goedkoper wordt (EUR/USD stijgt) dan worden de productiekosten voor uw concurrent die de paraplu’s in de VS laat maken lager. Uw concurrent kan de paraplu’s daardoor goedkoper aanbieden. Dit is een voorbeeld van een economisch risico.

De mate waarin een wisselkoersrisico de concurrentiepositie of de winstgevendheid van een bedrijf beïnvloed noemen we het economisch risico

Wisselkoersrisisco Erna Erkens Valuta Advies

Voorbeeld van een wisselkoersrisico

Het bedrijf Hippe Tassen importeert handtassen uit China. Het bedrijf uit China wil betaald worden in USD. Dit gebeurt heel regelmatig bij Chinese bedrijven. De factuur voor een collectie handtassen is USD 50.000. Hippe Tassen heeft een offerte gekregen met een wisselkoers van EUR/USD 1.2000. Dus de USD 50.000 met de koers van 1.2000 komt in de boekhouding voor USD 50.000 / 1.2000 = EUR  41.666,67.

En dan komt het moment dat Hippe Tassen de factuur moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld via Cash Against Documents (CAD). De boot met de tassen ligt in de haven van Rotterdam. Op dat moment moet de betaling aan het Chinese bedrijf worden gedaan. De koers is dan EUR/USD 1.1500.

Hippe Tassen moet de Amerikaanse Dollars aankopen om de betaling in USD te doen. Maar op dat moment kosten die USD 50.000 ineens EUR 43.478,26 (USD 50.000,– /1.1500 = EUR 43.478,26). Dat levert Hippe Tassen ineens een verlies op van EUR 1.811,59 (EUR 41.666,67 – 43.478,26).

Dit was voor Hippe Tassen niet de bedoeling en dit was ook zeker niet nodig.

Andersom komt natuurlijk ook wel eens voor. Als de koers was gestegen van 1.2000 naar 1.2500 heeft Hippe Tassen een extra winst van EUR 1.666,67 (USD 50.000 / 1.2000 = EUR 41.666,67 – USD 50.000 / 1.25 = EUR 40.000).

Maar deze gok is het risico niet waard. Geld moet verdiend worden met de verkoop van hippe tassen en niet met verandering van de wisselkoers.  

Schat uw wisselkoersrisico in

Het is als Internationaal handelend bedrijf verstandig om goed in kaart te brengen wat uw valutarisico´s zijn om onnodige verliezen te beperken.

Om het wisselkoersrisico zoveel mogelijk te beperken zijn er verschillende mogelijkheden. Een ervan is gebruik maken van termijncontracten.

Valutacoach voor het MKB Erna Erkens

Maak kennis met Erna

Erna is geboren in Rotterdam in 1963. Ze heeft 35 jaar binnen het bankwezen gewerkt waarvan 33 jaar in Treasury.

Erna’s drijfveer is mensen en bedrijven helpen met haar kennis en ervaring. Leren van elkaar en door samenwerking allemaal beter worden. Met die reden heeft Erna haar business EEVA opgericht (Erna Erkens Valuta Advies). Erna’s mening is dat bedrijven geen zakendoen met bedrijven, maar mensen doen zaken met mensen.

Haar basis voor zakendoen is altijd de mens. Een primaire behoefte van mensen is dat ze het gevoel willen hebben dat ze ergens thuishoren. To Feel that they belong. Mensen met een set van dezelfde normen en waarden voelen zich thuis bij elkaar. Na een poosje voelen ze zich veilig en dan ontstaat er automatisch vertrouwen. Dat kost tijd.

Erna’s kernwaarden: Integriteit, loyaliteit, professionaliteit/kwaliteit en samenwerking.

Bent u helemaal thuis in alle vaktermen als u aan tafel zit met uw bank?

Of schiet er soms een woord voorbij waarvan u denkt? Wat was dat ook al weer?

In uw werk komen internationale transacties dagelijks voor, kennis van het vakjargon is dan belangrijk. Wilt u in gesprekken met uw bank of broker goed beslagen ten ijs komen en uzelf zeker voelen en alle gebruikte vaktermen begrijpen? Dan is deze online masterclass ‘Vakjargon in 5 dagen’ speciaal voor u!