EEVA legt uit

De post koersverschillen op de jaarrekening

Posted
koersverschillen jaarrekening

De jaarafsluiting, bij veel bedrijven komt daar de post koersverschillen op terug bij de Winst- en Verliesrekening. Hoe pakt deze voor jou dit jaar uit?

Is deze post dit jaar een leuke meevaller of juist een domper op de feestvreugde?

Heeft de dollar of het pond misschien niet de gewenste beweging gemaakt die iedereen verwachtte? Hoe ga jij hier mee om? En wat zou je daar graag anders in willen?

Nu is het juiste moment om voorbereidingen te treffen zodat deze post volgend jaar niet voor verrassingen zorgt op de winst- en verliesrekening. 

koersverschillen jaarrekening (1)

Wat is een Koersverschil?

Vreemde valuta verschillen in prijs op verschillende momenten of op verschillende plaatsen. Het verschil wat hierdoor ontstaat noem je een koersverschil,

Waardoor wordt de koers beïnvloed?

De aan- en verkoop van valuta werkt hetzelfde als andere producten. De vraag en het aanbod bepalen hierbij de prijs. Is de vraag hoog en het aanbod laag dan zal de prijs stijgen. Hoe meer mensen Dollars  willen kopen, hoe meer Euro’s je hiervoor zal moeten betalen. En andersom.

Als een valuta in waarde stijgt noem je dat appreciatie. Als de waarde daalt heet dat depreciatie.

Koersverschillen op de jaarrekening

Als je internationaal handelt buiten de Eurozone brengt dat risico’s met zich mee. In dat geval noemen we dat een valutarisico. Het is het risico dat je loopt dat de valuta die je hebt gekocht minder waard wordt.

Bij het opstellen en presenteren van de jaarrekening krijg je dan te maken met vreemde valuta en daarmee dus ook met koersverschillen. Als je geld hebt ontvangen in een andere valuta moet je die omrekenen naar Euro’s om het goed te kunnen verwerken in de winst- en verliesrekening.

Bij het verwerken van een post of bij de omrekening van vreemde valuta naar Euro’s kan er dus een koersverschil ontstaan.

Deze koersverschillen moet je op de juiste manier inboeken zodat er geen fouten ontstaan in de boekhouding. Daarom moet je ook goed inzicht hebben in toekomstige inkomsten en betalingen in vreemde valuta’s.

Als je regelmatig grote bedragen in vreemde valuta’s ontvangt of moet betalen kun je overwegen of een Vreemde Valutarekening interessant is. 

Geen verrassingen op de jaarrekening

Om te zorgen dat de post koersverschillen geen verrassing is bij de jaarafsluiting is het belangrijk om gedurende het jaar scherp te blijven op de mogelijke koersverschillen.

Het is daarom aan te raden om regelmatig met een Valutaexpert in gesprek te gaan om te kijken wat er kan worden gedaan aan deze post.

Een tip voor koersverschillen op de jaarafsluiting

Wanneer heb je voor het laatst gekeken naar de spread/marge die je betaalt voor de valutatransacties? Is dat nog wel concurrerend in de huidige tijd van valutabrokers? Bel met een tegenpartij en controleer of deze spread nog concurrerend is.

Kun je de spread/marge verlagen? Dan heb je de eerste winst voor de post koersverschillen al behaald!

Valutacoach voor het MKB Erna Erkens

Meet Erna

Erna is geboren in Rotterdam in 1963. Ze heeft 35 jaar binnen het bankwezen gewerkt waarvan 33 jaar in Treasury.

Erna’s drijfveer is mensen/bedrijven helpen met haar kennis en ervaring. Leren van elkaar en door samenwerking allemaal beter worden. Met die reden heeft Erna haar business EEVA opgericht (Erna Erkens Valuta Advies). Erna’s mening is dat bedrijven geen zakendoen met bedrijven, maar mensen doen zaken met mensen.

Haar basis voor zakendoen is altijd de mens. Een primaire behoefte van mensen is dat ze het gevoel willen hebben dat ze ergens thuishoren. To Feel that they belong. Mensen met een set van dezelfde normen en waarden voelen zich thuis bij elkaar. Na een poosje voelen ze zich veilig en dan ontstaat er automatisch vertrouwen. Dat kost tijd.

Erna’s kernwaarden: Integriteit, loyaliteit, professionaliteit/kwaliteit en samenwerking.

Wisselkoersrisisco Erna Erkens Valuta Advies

Bent u helemaal thuis in alle vaktermen als u aan tafel zit met uw bank?

Of schiet er soms een woord voorbij waarvan u denkt? Wat was dat ook al weer?

In uw werk komen internationale transacties dagelijks voor, kennis van het vakjargon is dan belangrijk. Wilt u in gesprekken met uw bank of broker goed beslagen ten ijs komen en uzelf zeker voelen en alle gebruikte vaktermen begrijpen? Dan is deze online masterclass ‘Vakjargon in 5 dagen’ speciaal voor u!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.